top of page

Hoe word je een succesvolle visagiste

Succes is van zovele elementen afhankelijk. Over sommige hebben we controle, over andere net wat minder.
Wil jij graag een succesvolle visagiste worden? Dan zijn er een aantal tips en tricks die je hierbij kunnen helpen. Giet daar nog een saus van puur geluk over en je staat er helemaal!

1. Education is key

 

Start met een kleinere, niet te dure opleiding. De kans is groot dat je tijdens deze lessen niet àlle kneepjes van het vak leert. Toch heeft het nut, want je voelt aan of je talent hebt en je gemaakt bent voor de make-upwereld. Daarna kan je een groter budget spenderen aan meer gespecialiseerde scholen in binnen -en buitenland.

Mijn parcours: make-upopleiding Encora --> The House Of Orange (Amsterdam) --> The Hairschool (Amsterdam)



2. Persoonlijke interesses

 

Bekijk bij jezelf waar de grootste interesse ligt. Hou je meer van special effects of eerder van high fashion? Wil je je specialiseren in particuliere klanten en bruiden of laat je je verleiden door the name & fame van celebrities? En natuurlijk kan je verschillende richtingen combineren! Zo vind je mij zowel op modesets, commerciële opnames én met de gezichten van bv’s in mijn handen.

Toch is het hebben van een specialisatie altijd handig. Je kan gerichter op zoek gaan naar klanten, je sociale media aanpassen en je naam en kenbaarheid heel gericht uitbouwen.


Toch is het hebben van een specialisatie altijd handig. Je kan gerichter op zoek gaan naar klanten, je sociale media aanpassen en je naam en kenbaarheid heel gericht uitbouwen.

3. Wie wil leren, moet assisteren

 

Opleidingen kunnen je veel aanleren, maar de kleine -maar essentële- kneepjes van het vak steek je op tijdens assistentiewerk. Vaak sta je uren aan een stuk enkel make-upborstels te kuisen en modellen te ontschminken, maar ondertussen zie je rondom je heen zoveel gebeuren. Dit alles hoor je te absorberen als een spons! Eens je later het vertrouwen en de band met je ‘key artist’ hebt opgebouwd, mag je waarschijnlijk vaker zelf looks uitwerken, wat extra spannend en motiverend is.


4. Geef vrijheid aan de creativiteit

 

Vul je portfolio enkele keren per jaar aan met ‘vrij werk’. Dit zijn shoots die je zelf in elkaar steekt met een fotograaf, styliste en model en waarbij iedereen meer creatieve vrijheid heeft. De resultaten van zulke shoots zijn niet gesponsord, maar vooral bedoeld om je portfolio te verrijken.





5. Drop the attitude

 

Mijn ervaring zegt dat als je respectvol met je collega-visagistes omgaat, dit enkel in je voordeel speelt. In Vlaanderen zijn we met een groep make-upartiesten die elkaar regelmatig doorverwijzen naar bepaalde klanten omdat we weten dat de ander goed werk zal leveren, in alle vertrouwen. Je gunt elkaar de job en connectie, want je bent....you know....a grownup.


6. Een eerlijke prijs

 

Wees altijd oprecht en open over je verloning. Natuurlijk ligt je rate als beginner niet even hoog als die van een ervaren visagiste. Maar als je een draaidag van 12h afwerkt, mag niemand van jou verwachten dat je slechts 200 euro factureert. Eens jouw klanten gewend zijn aan je (te) lage prijs, wordt het bijna onmogelijk om die exponentieel te laten stijgen in een later stadium. Je zet jezelf op deze manier klem en dat kan grote gevolgen hebben. Daarnaast is het ook een vorm van concurrentievervalsing; door constant te ver onder de industrieprijs te werken, disrespecteer je je collega’s. A big no-no!




7. You’re the therapist

 

Als make-upartiest sta je letterlijk en figuurlijk heel dicht bij je klanten. Dit maakt van de make-upstoel vaak een therapiezetel. Je wordt snel in vertrouwen genomen en dat hoor je naar waarde te schatten. Een succesvolle visagiste creëert een ontspannen sfeer en ruimte voor rust én boost het zelfvertrouwen.

 

8. Feel the room

 

Elke fotograaf, klant of styliste werkt anders. Sommigen zetten je tijdens de opnames liever aan de zijlijn, terwijl anderen dan weer verwachten dat je de hele tijd in het startschot staat om bij te poederen of het haar te corrigeren. Bespreek dus aan het begin van de dag wat de geprefereerde manier van werken is, om ergernissen te vermijden.


9. Hairstyling is een plus

 

Volg een opleiding in hairstyling. In België moet quasi elke visagiste op set ook de kapsels kunnen verzorgen en daarvoor ga je best in de leer bij een kapper, een gekende hairstylist of een gespecialiseerde opleiding.

 

10. Don’t follow the hypes

 

Nee, je hoeft je make-upkoffer niet te vullen met àlle nieuwste, hippe merken. Financieel en praktisch is dit haast onmogelijk en je wint er weinig bij. Zorg er eerst voor dat de basis van je kit goed zit (producten voor verschillende huidtypes, skincare, enkele basispaletten) en bouw dan verder met nieuwigheden.


11. Be a clean queen


Hygiëne is van primair belang! Maak er dus een gewoonte van om tussen élke klant je make-upborstels die je gaat hergebruiken te ontsmetten. Je wil niet dé visagiste zijn die een oogontsteking of koortsblaas heeft doorgegeven aan een ander.


Je wil niet dé visagiste zijn die een oogontsteking of koortsblaas heeft doorgegeven aan een ander.







68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page